Een groen dak voor op uw huis

Een groen dak is een begroeid dak met gras, planten of zelfs bomen. De officiƫle term voor groen dak is vegetatiedak. Afhankelijk van het type dak en de draagkracht van het dak, kan men een groen dak aanleggen.

Voordelen groen dak
Een groen dak heeft verschillende voordelen

  • Het beschermt uw dak tegen verweer van buitenaf en zodoende gaat uw dak langer mee.
  • Het verbetert de luchtkwaliteit, omdat de groene laag fijnstof absorbeert.
  • Het dempt geluid.
  • Het vangt regenwater op, waardoor overtollig water niet wegstroomt en dus het riool wordt ontzien.
  • Het is een leefomgeving voor vogels en vlinders

Naast al die voordelen, staat het ook gewoon heel erg leuk!

Welke daken zijn geschikt voor een groen dak?

Een groen dak is geschikt voor platte daken en daken met een helling tot 45 graden, al zijn boven de 35 graden speciale technieken nodig. Een relatief onderhoudsarm en licht vegetatiedak is een dak met een begroeiing van vetplanten en kruiden, ook wel een sedumdak genoemd. Zo'n dak heeft een dunne substraatlaag (3 tot 15 cm) en behoeft nauwelijks onderhoud. Daken met een dikkere substraatlaag (meer dan 30 cm) kunnen alleen worden aangelegd op een zware dakconstructie.

Verschillende soorten groene daken

Er zijn veel soorten groene daken. Een extensieve begroeiing is bedoeld om niet te betreden. Op dit soort daken worden vaak sedumplanten aangelegd. Deze planten zijn erg makkelijk in het onderhoud en gedijen goed op daken.
Bij intensieve begroeiing is alles mogelijk. Intensieve daktuinen kunnen worden gebruikt voor recreatieve doeleinden en wordt gezien als extra leefruimte. Bij het ontwerp van en dergelijke daktuin moet wel rekening worden gehouden met de draagkracht van uw dak.

Let op! De isolatie van een vegetatiedak is zo laag dat dit verwaarloost kan worden. Voor een goede isolatie moet onder het vegetatiedak isolatie aangebracht worden. Lees meer over vegetatiedaken en isolatie in dit artikel

Laatst herzien 10-07-2013