Bespaar eenvoudig door de juiste verlichting

Als je nog gloeilampen in huis hebt, is het een goede maatregel om die lampen te vervangen door spaarlampen of LEDlampen. Zo bespaar je een hoop energie en dus geld. Wij zetten hier alle soorten lampen met hun voor - en nadelen op een rij.

Bekijk ook eens deze twee Mythbuster test filmpjes!
Deel 1 Mythbusters testen lampendeel 2 Mythbusters testen lampen

 

LEDlamp, energiezuinig besparing

Ledlamp

Energieverbruik

LED-lampen zijn de meest zuinige lampen die er bestaan ze gebruiken 5 tot 10 maal minder energie dan een gloeilamp. LED-lampen verbruiken 0,1 tot 2 maal minder energie dan een spaarlamp (het verschil wordt kleiner bij hoge lichtsterktes). Dat komt omdat LED-lampen veel efficiënter zijn waardoor ze relatief veel licht en weinig warmte produceren.

Levensduur

Een LED-lamp kan theoretisch ongeveer 50.000 branduren meegaan. In de praktijk blijkt een LED-lamp 20.000 tot 40.000 branduren mee te gaan. Vooral de eerdere modellen uit 2005-2007 kennen vroegtijdig uitval, anno 2009 zijn deze kinderziektes zo goed als verholpen. De lichtterugval in de lichtopbrengst over de gehele termijn is minder dan 30%.

Kosten

Door de lange levensduur en het lage verbruik zijn LED-lampen zeker voor toepassingen waar geen hoge lichtopbrengst nodig is (vergelijkbaar met 25W van een gloeilamp) absoluut de meest voordelige keuze. Bekijk hier de kostenberekening
Omdat LED-lampen zolang mee horen te gaan, is het belangrijk dat u informeert naar de garantie en het bonnetje met de verpakking bewaart als bewijs.

Vergelijkingssite LED-lampen

Spaarlamp, energiezuinig, besparing

Spaarlamp

Energieverbruik

Vergeleken met de gloeilamp heeft een gemiddelde spaarlamp vier tot vijf keer minder elektriciteit nodig.

Levensduur

Bovendien gaan spaarlampen veel langer mee: 8.000 tot 15.000 branduren. Een gloeilamp haalt er maar 1.000.

Kosten

Wegens de groter efficiëntie en levensduur, belasten spaarlampen het milieu dus veel minder. Een spaarlamp kost zeven tot acht euro. De zuinige lamp lijkt dus duurder dan de gloeilamp die minder dan een euro kost, maar is dat niet. Een spaarlamp gaat veel meer uren mee, en verbruikt per uur veel minder. Herdoor zijn de kosten van verlichting met spaarlampen maar een kwart van de kosten met gloeilampen.

Let op: Vaak bevat het gasmengsel kwikdamp. Daarom horen spaarlampen na gebruik bij het klein chemisch afval!

Bekijk hier de kostenberekening
Gloeilampen zijn slecht voor het mileu, mogen niet meer worden geïmporteerd of gemaakt worden in Nederland

Gloeilamp

Een gloeilamp produceert licht uit elektriciteit door een gloeidraad of filament in een zuurstofarme glazen bol door middel van een elektrische stroom te verhitten tot een zeer hoge temperatuur. Hij heeft een laag rendement en is daardoor te belastend voor het milieu.
De lamp mag in 2010 in Europa niet meer gemaakt of geïmporteerd worden, bestaande voorraden mogen nog wel verkocht worden.

 

Hoe koop ik de juiste lamp?

Weet je niet goed welke lamp je moet indraaien, of welke fitting de juiste is?
Deze handige kieswijzers helpen je op weg.

Philips Kieswijzer
Albert Heijn Kieswijzer
EU Kieswijzer

 

Laatst herzien 10-07-2013