Luchtzuiverende planten

Uit tapijt, meubels, uw computer en ga zo nog maar even door komen allemaal schadelijke stoffen vrij. Deze komen in de lucht en u ademt ze in. Dat kan irritaties geven aan uw ogen, slijmvliezen en luchtwegen. Om dit te voorkomen kunt u luchtzuiverende planten neerzetten.

 

 
Luchtzuiverende plant: Goudpalm

Goudpalm

(Chrysalidocarpus Lutescens)

De Goudpalm heeft twee functies: het haalt giftige stoffen uit de lucht en brengt meer vocht in de lucht.

Het is belangrijk dat de plant regelmatig wordt gesnoeid en dat de dode punten er afgeknipt worden. Het beste is om deze plant in indirect licht te plaatsen. De aarde dient altijd vochtig te zijn; een of twee keer per week water geven is voldoende.

Luchtzuiverende plant: Rubberplant

Rubberplant

(Ficus Elastica)

Deze plant haalt formaldehyde uit de lucht.

De plant dient in matig licht geplaatst te worden anders kunnen de bladeren snel verbranden. Daarnaast zal hij in de zomer meer water nodige hebben dan in de winter. De aarde mag tussendoor wel een beetje op drogen.
Luchtzuiverende plant: Drakenbloedboom

Drakenbloedboom

(Dracaena)

De drakenbloedboom haalt trichloorethyleen uit de lucht.

Het is belangrijk dat deze plant niet te veel water krijgt. Hij kan zowel vol in het daglicht geplaatst worden als in gematigd daglicht.
Als de bladpunten lijken te verdrogen wijst dit op te veel water.
Luchtzuiverende plant: Klimop of Hedera

Klimop

(Hedera Helix)

Net als de Rubberplant filtert ook deze formaldehyde uit de lucht.

De plant kan zo wel binnen als buiten geplaatst worden; hij is echter niet volledig winterhard. De plant houdt van een koele en vochtige omgeving maar heeft niet veel water nodig.
Luchtzuiverende plant: Krulvaren

Krulvaren

(Nephrolepis)

De krulvaren verwijderd chemische stoffen uit de lucht en helpt bij het verhogen van de luchtvochtigheid.

Deze plant heeft geen problemen met donkere hoekjes en is bestand tegen een droge lucht, bijvoorbeeld van een centrale verwarming. Regelmatig besproeien tegen ziektes en water geven. Regelmatig verpotten en bemesten bevordert de groei.
Luchtzuiverende plant: Vaantjesplant

Vaantjesplant

(Spathiphyllum)

De Vaantjesplant heeft vele functies, hij verhoogt de luchtvochtigheid en zuivert de lucht van aceton, alcohol, benzeen, trichloorethyleen en formaldehyde.

Deze plant mag beslist niet in de volle zon staan; hij doet het prima op een donkere plek. In de winter is het belangrijk de bladeren te besproeien en twee maal per week water te