Delft wordt groen - Challenge 4 Change - duurzaam leven in Delft

Challenge 4: Delft DENKT groen

15 juni - 21 juni 2015

De vierde challenge speelt zich af in je bovenkamer!

Bedenk een nieuwe challenge en deel je beste groene idee!

Deze Challenge vraagt vooral denkkracht. Wat is jouw idee over wat Delftenaren, ondernemers, studenten of bijvoorbeeld de gemeente kunnen doen om Delft groener te maken?

Deel je idee met ons via Facebook, Twitter of via de mail. Het leukste idee wordt beloond met een energiecheque van 250 euro (beschikbaar gesteld voor Gemeente Delft).

Waarom deze challenge?

We kregen veel positieve reacties op de drie voorgaande Challenges maar we zien ook dat dat het veel mensen moeite kost om ideeën toe te passen. Heel menselijk heel herkenbaar. Maar achter elke aarzeling zit een idee voor deze Challenge. Wat let jou nou om de groenere weg te kiezen? We geven voorbeelden:

  • Waarom gooi ik die afbreekbare verpakking toch in de gewone prullenbak (ik heb geen idee of dat nu wel of niet bij plastic mag of juist in de groenbak?)
  • Ik woon in een huurflat. Zonnepanelen zijn voor mij geen optie. (groot plat dak maar hoe kan ik dat zo organiseren dat de volgende bewoner dat overneemt als ik de huur opzeg?)
  • Ik koop een bos bloemen maar krijg er standaard een boel niet-recylcebaar plastic omheen (kan dat niet anders, is daar geen afbreekbare versie van?)

Als je zo naar je eigen of andermands gedrag kijkt zie je de praktische belemmeringen die met wat hulp best weggenomen kunnen worden. Zo vind je de vragen die je in kan brengen in deze Challenge!

Hoe doen ze dat in andere steden?

Wereldwijd wordt nagedacht over het "vergroenen" van steden. Als je zoekt op het world wide web stuit je al snel op het global ecocities network Europe of op de ecocitybuilders. Dit zijn initiatieven van gemotiveerde bewoners, kunstenaars, architecten. Beluister bijvoorbeeld het interview met een ecocitybuilder.

"Eco" is in. Maar het sociaal-politieke systeem en de locale cultuur bepaalt hoe een duurzame stad er uit ziet. Zo worden met grote vaart en forse overheidsinvesteringen in China en in het nabije Oosten nieuwe "ecosteden" gebouwd. Een typisch Amerikaans voorbeeld is Oregon.

Sommige ideeën die je tegenkomt zijn echt niet nieuw voor ons, of worden nu al in Delft gerealiseerd.
In Ithaca, New York werkt men bijvoorbeeld aan:
- Een dagelijkse boerenmarkt,
- Duurzaamheidsprogramma's  voor scholen,
- Autodelen.
Hun aanpak voor een kredietbank die het inkomen van kleine spaarders verdrievoudigt, kennen we hier niet en is misschien wel erg interessant voor Delft.

De TU Delft legt uit wat het begrip Ecostad kan inhouden. Kortom: er is heel veel kennis en er zijn ideeën genoeg, maar welke kant willen we op in Delft? 

Als bewoner kunnen we kleine realistische stapjes vooruit zetten. Niet moeilijk om te bedenken (lees deze top 10, of de praktische tips op Delft wordt groen.

Maar kunnen we misschien iets uitdagenders neerzetten? Of juist iets wat goede ideeën nu praktisch haalbaar maakt. Welke ideeën heb jij?

Win een energiecheque van € 250,-

Gesponsord door de gemeente Delft. Wel met de voorwaarde dat je er groene energie voor koopt maar dat spreekt vanzelf!