Delft wordt groen - Challenge 4 Change - duurzaam leven in Delft

Challenge 2: Delft wast groen

1 juni - 7 juni 2015

Delft WAST groen!

De tweede challenge heeft als uitdaging voor jou:

Doe elke dag milieubewust de (af)was en deel je groene schoonmaaktips

Deze challenge doe je zo:

  1. Was en poets deze week zo milieubewust mogelijk. Verzamel ideeën en kijk hoe jij ze in praktijk kan brengen.
  2. Maak een foto van wat jij je de grootste groene vondst(en) vindt en deel dat op de Facebookpagina (Geen Facebook? Zie punt 4!)
  3. Belangrijk: gebruik het 'delen' knopje (dat zit er toch niet voor niks!) en deel jouw bericht vervolgens ook op je eigen tijdlijn.
  4. Geen Facebook? Geen punt! Mail jouw groen wasactie en foto naar challenge@witteroos.nl en beschrijf hoe jij de Challenge deelde met je vrienden. Wij zetten het dan voor jou op onze Facebookpagina.
  5. De meest opmerkelijke foto's, ideëen en acties om anderen mee te laten doen aan deze challenge, worden op de website geplaatst en dingen mee naar de prijs!
  6. Uit de inzendingen wordt een winnaar gekozen door een jury.
  7. Over de uitslag mag je zoveel corresponderen als je wil. Zolang het maar helpt om mensen bewust te maken van een duurzame leefstijl ;-)

Win Win Win!

Natuurlijk is groener leven een win win situatie. Maar je kan ook gewoon wat winnen met deze Challenge:

100 euro tegoed bij Rein-tex, de stomerij met een groen hart!

Dus mocht je nog wat hartnekkige vlekken hebben na het kook festein van de vorige challenge, Rein-tex weet raad!

Vragen die je misschien hebt

Ik heb nog wasmiddel/afwasmiddel etc.

Dat kan je natuurlijk opgebruiken, maar probeer dan deze week een milieuvriendelijker product. We hopen natuurlijk dat het bevalt en dat je later de switch kan maken.

Maar, mijn partner/moeder/huisgenoot doet al het was- en poetswerk?

Dan kan je dubbel scoren! Zowel door het groener aan te pakken als door zo'n klus op te pakken ;-)

TIPS TIPS TIPS

In de aanloop van naar de start van de challenge verzamelen we tips voor je op de tips pagina van Challenge 2. En tijdens de Challenge voegen we de leukste tips van deelnemers toe!

Onze sponsor

De prijs van deze Challenge wordt gesponsord door: 

Rein-Tex milieuvriendelijke wasserij en stomerij.

Wasserij-stomerij Rein-Tex
Nieuwe Langendijk 4/A
2611VK Delft

telefoonnummer 015-2145439

Rein-Tex — een familiebedrijf sinds 1997 — werkt zo groen mogelijk. We geven een paar voorbeelden: Het stomerijgedeelte werkt met milieuvriendelijke middelen (K4). Wasmachines wegen eerst de kleding en daar wordt het water op aangepast. Wasmachines zijn hotfil via een boiler en niet via elektrische verwarmingselementen.

 

Waarom is dit belangrijk?

We poetsen en wassen allemaal (of laten het doen) vervolgens spoelen we alle middelen die we gebruikt hebben via het riool de weereld in. Het is voor ons dan wel 'weg' maar het gaat wel ergens naartoe en dat belast de wereld om ons heen. Ook gaat er een boel energie zitten in de producten en in het wassen of afwassen zelf.

Als we dat allemaal slimmer doen houden we de wereld schoner, verbruiken we minder energie en besparen we nog geld ook. En (dat is het mooie) als je het slimmer kan doen door het een beetje anders te doen, kost het je eigenlijk geen moeite!

Waarom is het moeilijk?

Het lastigste van deze Challenge is uitvogelen wat werkt en wat nu eigenlijk de groenste producten en gewoonten. Stel je kan kiezen uit een gewoon wasmiddel wat op 20 graden wast of een bio-wasmiddel wat op 30 graden gebruikt moet worden. Wat is dan slim?

En hoe los je het op als jouw wasmachine geen 20 graden stand heeft? En is die shampoo die jij gebruikt nu OK of niet? 

Het nut van de Challenge

Een vaatwasser, een wasdroger, een wasmachine elk van deze apparaten gebruikt al snel 250 kWh per jaar. Of nog een flink stuk meer als het een wat oudere machine is.

En stel je eens voor dat je alle wasmiddel, schoonmaakmiddelen, zepen en shampoos van een heel jaar bij elkaar zet. Dat is dan toch een hele boel, en dat gooien we allemaal in het riool! En ook daar houdt het schoonmaken niet op. Die zuiveringsinstallaties worden ook niet aangedreven door kabouters. 

Elke individuele poets-, was- of schoonmaakactie valt dus wel mee maar omdat we het elke dag meermalen doen is daar samen toch een boel in te verdienen. Deze challenge daagt je uit om daar mee aan de slag te gaan en te kijken wat je vandaag en in de toekomst concreet kan verbeteren.